Hírek

Határtalanul pályázat

1.nap: Arad városában ellátogattunk az aradi vértanúk vesztőhelyéhez, mely megható élmény volt a gyerekek számára. Felkerestük a Megbékélés parkjában Zala György híres alkotását, a Szabadság szobrot. Megtekintettük a neoklasszikus Ioan Slavici Színházat, az eklektikus Közigazgatási Palotát és a neogótikus Vörös templomot. Marosillyén megnéztük a várkastélyt, Bethlen Gábor szülőhelyét. Felkerestük a Hunyadiak ősi fészkét, Vajdahunyad várát. Óriási élmény volt a gyerekek számára, a vár minden zegzugát bejárták.
2.nap: Gyulafehérvár nevezetességeivel ismerkedtünk. Örömmel sétáltunk a vár ősi falai között, majd a székesegyházat is bejártuk. Bethlen Gábor emlékhelye előtt rövid megemlékezést tartottunk. Koszorúzással tisztelegtünk Hunyadi János szarkofágja előtt. A város különlegessége a klasszikus csillag alakú városvédő fal, keleti oldalát két kapu, az Alsó és Felső Károly-kapu díszíti, sétánk során mi is megcsodáltuk őket. A gyerekek izgatottan elemezték a város miniatűr makettjén, hogy merre jártunk. A Fogarasi Havasokat is felkerestük. Felvonóval érkeztünk meg a Bilea-tóhoz. Lenyűgöző látvány fogadott minket, a diákok élvezték a természet csöndjét, gyönyörködtek a tó látványában, a kanyargós szerpentin utakban.
3.nap: Törcsvárra érkeztünk, megtekintettük a kastély állandó kiállítását, a román királyi család emléktárgyairól. Törcsvár Drakula gróf kastélyaként él a köztudatban. Noha a vámpír történet csak mese, a gyerekek így is nagyon élvezték, hogy átélhették a kastélyt övező misztikus hangulatot. Izgatottan fedezték fel a rejtélyes csigalépcsőket, kis zugokat, szűk folyosókat. Brassó óvárosba látogattunk el, ahol a főterén álló gótikus stílusú Fekete templomot és a Buchholz orgonát tekintettük meg. Majd a főtéren álló városházát, őrtornyot is felkerestük. Az egyik kis utca épületén emléktáblát fedeztünk fel, a monda szerint 1467-ben itt járt az álruhás Mátyás király. Végül Kőhalomra indultunk. A gyerekek hosszasan nézelődtek a várfalak között, bejárták a belső és külső falakat.
4nap: Segesváron megtekintettük Petőfi Sándor emlékszobrát, itt a szabadságharc alatt elesett névtelen hősökről és a költőről emlékeztünk meg. Az Óratorony melletti kapun érkeztünk meg a segesvári vár csodás terére. Megtekintettük a Kolostortemplomot, Vlad Tepes (Dracula gróf) feltételezett szülőházát, valamint a 172 fokból álló diáklépcsőt. Marosvásárhelyen a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójával korábban felvettük a kapcsolatot. Az iskola névadójának fejedelemmé választásának 315. évfordulójára emlékezve megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát. Őszinte tisztelettel hajtottunk fejet emléke előtt. Rövid sétát tettünk a vártemplom udvarán és megtekintettük a gótikus Nagytemplomot. Tordán a sóbányát látogattuk meg. Megismertük a sótermelés folyamatát és megcsodáltuk a természet által alkotott sóképződményeket és a felszín alatti tavat. Hazafelé indulva, a buszból még láttuk a Tordai-hasadékot.